diumenge, 25 de gener del 2015

Impressores 3D d'edificis a la Xina


El passat 23 de gener de 2015, al telenotícies de TV3, van presentar una impressora 3D per a la fabricació d'habitatges a la Xina. Podeu veure la notícia a (url). La solució tecnològica no és cap novetat.
Ja vaig escriure sobre aquest tema en altres entrades del blog sota l'etiqueta 3D printing (2013).

Una màquina va dipositant filades d'una pasta de ciment amb abundants additius que acceleren l'adormiment i en regulen la consistència. Les filades acaben esdevenint murs i ja tenim el tancament de l'habitatge. La solució geomètrica dels murs és sospitosament idèntica a la de la Southern California. Segurament no hi ha millor solució per aconseguir rigidesa i velocitat d'execució. Podeu veure'n imatges al web de l'empresa xinesa
Winsun (url) i a la filial de Yingchuang New Materials (url).

Voldria fer alguns comentaris crítics. La solució no és un 3D complet ni executable 'in situ'. Cal construir l'edifici per parts en una factoria, transportar les peces, assemblar-les i donar els acabats. A més cal combinar-ho amb solucions tradicionals de formigó armat in situ per resoldre el problema del forjat i el d'algunes unions. Es veu clarament en les fotos del web de l'empresa. Fins aquí no veig avantatges respecte a les solucions tradicionals de prefabricat amb motlle.
Imatge de solució tradicional en un nus i imatge de l'acabat. Font Winsun

Objectivament l'acabat és horrible i cal cobrir els murs amb aplacats o amb elements decoratius. Tot plegat fa pensar que la productivitat i rendibilitat per a habitatges de mínima qualitat no sigui especialment alta. Potser per a barracons d'ús temporal i d'emergència sí que serviria però caldria comptar les despeses de transport i la posterior desconstrucció.

Un darrer aspecte. Tot i que asseguren que la composició del material de construcció prové del reciclatge de residus i per tant, es ven com un producte ecològic, no puc evitar arrufar el nas perquè és evident que la tinta de la impressora porta molta, molta química.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada