dimarts, 12 de novembre del 2019

Un projecte de cooperació internacional UPC- UNACH per a la millora de la seguretat sísmica a Chiapas (Mèxic)


Aquest any hem iniciat un projecte de cooperació entre dos equips docents i de recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universidad Nacional Autónoma de Chiapas (UNACH). Aquesta iniciativa ha tingut el suport del Centre de Cooperació per al Desenvolupament, de la UPC. El projecte neix d’una extensa recerca que portem fent al LITEM sobre reforços d’estructures amb materials tèxtils i morters.


Els antecedents es situen en la direcció de les següents tesis doctorals:

I algunes de les publicacions rellevants:

  • E Bernat-Maso, L Gil, L Mercedes, C Escrig. Mechanical properties of pre-stressed fabric-reinforced cementitious matrix composite (PFRCM). Construction and Building Materials 191, 228-241. 2018.
  • L Mercedes, L Gil, E Bernat-Maso. Mechanical performance of vegetal fabric reinforced cementitious matrix (FRCM) composites. Construction and Building Materials 175, 161-173. 2018.
  • C Escrig, L Gil, E Bernat-Maso. Experimental comparison of reinforced concrete beams strengthened against bending with different types of cementitious-matrix composite materials. Construction and Building Materials 137, 317-329. 2017
  • E Bernat-Maso, C Escrig, L Gil. Comparison between TRM and FRP strengthening systems at preventing buckling failure of brick masonry walls. Informes de la Construcción 68 (543), 1-10. 2016.


Si hem de reduir tota la recerca a una senzilla idea, seria aquesta: Els teixits de cotó embeguts en morter augmenten notablement la dissipació d’energia de deformació i es poden utilitzar com a estratègia de reforç d’estructures; per a tal de reduir el risc de col·lapse sobtat de les edificacions en zones de risc sísmic alt, com és el cas de Chiapas.


En el present projecte volem transferir la tecnologia d’aquest coneixement a la zona de Chiapas i utilitzar materials i tecnologies tèxtils locals de fabricació per generar solucions simples, efectives i el més sostenibles possibles.

El projecte també vol tenir un impacte positiu en l’economia tèxtil de Chiapas, permetent a les dones indígenes fabricar productes de valor tecnològic afegit i diversificar la seva producció ocupant altres nínxols de mercats diferent de l’artesania.

L’equip de la UNACH està format pels professors: Francisco Alonso Farrera i Juan José Cruz Solís (àmbit d’enginyeria civil)
L’equip de la UPC està format per: Lluís Gil, Ernest Bernat, Luis Mercedes i Amir Mahboob (enginyeria civil), Mònica Ardanuy i Laura González (enginyeria tèxtil) i Josep Claramunt (arquitectura).

Els objectius específics serien:
  1. Millora de la tecnologia de fabricació de maons i morters a càrrec de l’equip de la UNACH.
  2. Millora de la fabricació tèxtil adaptant les solucions a la indústria de Chiapas. En col·laboració UPC-UNACH.
  3. Validació tecnològica de les solucions amb materials i tècniques de Chiapas. Assajos que es realitzen a la UPC, a partir de les mostres fabricades a Chiapas.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada