dimecres, 2 de gener del 2013

El COU em va agradar

Si sou uns nostàlgics de l'educació dels anys 80, aquest no és l'escrit que esteu buscant; el COU de què vull parlar és el Centre d'Observació de l'Univers i no l'antic Curs d'Orientació Universitària. El COU pot ser una veritable epifania, especialment per a les dates de Nadal.

El passat 29 de desembre de 2012 vaig anar amb la família per les terres de la Noguera. Allà trobem el PAM (Parc Astronòmic del Montsec); una doble infrastructura científica que cumpleix dues missions. Les instal·lacions del cim del Montsec serveixen per a la recerca. La foscor de la comarca ajuda a l'observació dels estels i ofereix un dels millors cels del món. Equips de recerca d'àmbit internacional utilitzen els telescopis del cim per fer nous descobriments. Les altres instal·lacions, les d'Àger, són el COU i serveixen per a la divulgació científica.
La meva experiència: Cua breu, butaca comfortable i una pel·lícula animada 3D sobre la conquesta de l'espai. Fins aquí tot acceptable. En acabat, un programari sobre el sistema solar amb explicacions 'in vivo' sobre el moviment del Sol i la Terra, els equinoccis, solsticis, etc; amb unes visites virtuals a diferents planetes del sistema solar "a la carta" segons demanda del públic. Un exercici de risc per part del presentador. El nivell va pujar. Finalment, un cop d'efecte (no us el dic sinó perd la gràcia). Bravo!.
Sortida de la sala amb les expectatives més que acomplertes. Aquí s'inicia la segona part de l'experiència: Vam passar a l'observació 'in situ' amb un telescopi (planeta Júpiter i les seves llunes) i després a una última activitat que és l'observació de la galàxia Andròmeda.
Una imatge semblant és la que vam poder  veure (aquesta l'he tret de http://www.astroemporda.net)
Imatge d'Andròmeda després de tractar les diferents longituds d'ona amb colors.
L'he treta de http://apod.nasa.gov amb  Credit & Copyright: Robert Gendler (robgendlerastropics.com)
En funció de l'horari i temporada canvia el tipus d'observació i la pel·licula; però el que segur que no canvia és el personal trempat i motivadíssim. Meravelloses les tres persones que es van encarregar de transmetre la il·lusió per l'univers a un senyor de 46 anys i la seva dona, però sobretot i això és impagable, a les seves filles. Com dic una epifania: tres reis mags portant un planeta, una galàxia i un bri de llum en l'univers fosc, fosc i buit que ens rodeja. Felicitats a la gent del COU.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada