dissabte, 26 de gener del 2013

El futur de la construcció industrialitzada. Impressores 3D de gran format

Creieu que una persona pot fer un dibuix amb ordinador i construir una casa? De fet, n'hauríem de dir "fabricar una casa"? És possible que estiguem a les portes d'una veritable revolució en els mètodes de construcció de vivendes.
Fins a dia d'avui la construcció té una component clarament artesanal. A partir d'un projecte, un grup de paletes compren materials i construeixen la casa. Un pas de sofisticació en el procés correspon a les solucions prefabricades; en aquest cas, alguns components no es construeixen 'in situ' sinó que es fabriquen a la indústria i a l'obra només s'ensamblen. La qualitat final del producte es basa en la qualitat dels materials i la perícia dels treballadors. Aquest sistema productiu entra clarament en contradicció amb les metodologies modernes de fabricació de productes. Us imagineu que algú us construeixi una televisió o un cotxe per encàrrec?

Si entenem la vivenda com un producte exclusiu, de segell personal i amb una alta component de creació és evident que el sistema de fabricació ha de seguir essent artesanal. És el mateix que passa amb els cotxes exclusius de les marques de luxe. Però, quan us vau comprar una casa segurament ja estava feta; potser dins una promoció més gran de cases unifamiliars adossades, igualetes totes ... aleshores de quina empremta personal estem parlant. Al final, la vivenda de la gran majoria de mortals és un producte com qualsevol altre.

El món industrial de fabricació de peces ja fa anys que va patir una revolució amb les eines de control numèric. Un robot amb utillatges i un sistema de coordenades a l'espai poden modelar un bloc de metall, plàstic o del que sigui i convertir-lo en una bonica peça. Avui dia el món industrial ja ha fet un segon pas endavant; les anomenades impressores 3D. Com si fos un projecte "normal", l'usuari fa el dibuix amb un programa d'ordinador i un cop llest, s'envia a imprimir. Però enlloc de trobar una impressora de paper trobem una màquina que va dipositant capes de polímers fins a fabricar la peça (url).

Aquesta idea s'està també assajant en estructures de construcció. Podeu imaginar un edifici que es vagi automàticament construint segons els dibuixos en CAD de l'arquitecte? Us costa imaginar-ho? mireu aquest video i només un parell de webs. Us recomano el grup de la Loughborough University
Welcome to the Freeform Construction project, based in the Department of Civil and Building Engineering at Loughborough University
 http://www.buildfreeform.com/
I també la gent de la Southern California http://www.contourcrafting.org/

El concepte és senzill, semblant a les impressores 3D amb termoplàstics, es van dipositant capes de material cementític que pren i endureix convertint-se en una peça sòlida. Hi ha diferents reptes tecnològics: el material dipositat, una barreja de ciment amb additius; el procés de degoteig, prou continu; la velocitat de col·locació, prou lenta i prou ràpida; consistència del material humit, que no vessi; velocitat d'enduriment; comportament enfront de la tracció; etc. Encara hi ha molts aspectes a treballar però el concepte és atractiu. Si no us convenç i us sembla poc operatiu per a la Terra; penseu com serà de meravellós que algú ens hagi fet una casa més enllà d'Orió. No us sembla molt cansat haver de muntar les tendes després d'un viatge intergalàctic tan llarg?.







1 comentari: