dissabte, 13 de desembre del 2014

Les estructures híbrides com a tendència

Si analitzem les estructures de l'automoció i l'aeronàutica veiem que hi ha una certa tendència comuna. Els primers cotxes industrialitzats es construïen majoritàriament en acer. La indústria d'estampació, xapa i soldadura

dijous, 11 de desembre del 2014

Projecte MURETEX amb COMSA

L'empresa  COMSA ha desenvolupat un projecte de recerca sobre l'ús dels laminats CFRP i les seves possibilitats d'aplicació a l'obra de fàbrica. El projecte MURETEX ha comptat amb finançament del CDTI i el LITEM (UPC) ha executat les tasques d'R+D sota subcontractació. El projecte ha acabat amb un clar èxit tècnic, tal i com es va constatar en la presentació davant els tècnics del CDTI. Per a nosaltres també ha estat una molt bona experiència ja que COMSA ens ha donat totes les facilitats i ha fet confiança en les nostres capacitats de recerca.
Us adjunto un vídeo (1:40) amb algunes parts de la feina feta, altres són lògicament confidencials.


També afegeixo el vídeo (7 seg) d'un col·lapse captat amb càmera d'alta velocitat.

dilluns, 8 de desembre del 2014

Aplicació de materials compostos a les obres marítimes

ACCIONA ha fet l'ampliació del port de Puerto del Rosario a Fuerteventura. Un moll que actua com a terminal per a l'atracament de creuers. El sistema constructiu ha utilitzat uns calaixos cilíndrics de material compost sobre els quals es col·loca una superestructura: forjat de formigó, ferm, serveis, defenses, bol·lards, etc. Els calaixos estan fets de dues parts, un sòl circular i un fust cilíndric que actua com a contenidor del material de replè. Físicament són com un dipòsit cilíndric prefabricat. El calaix arriba en trossos de plaques de doble paret que es munten en obra, s'avaren i es dipositen en l'emplaçament mitjançant un remolcador. Les unions entre plaques combinen adhesius i cargols, a més de rigiditzadors verticals i reforços radials. Podeu veure el procés constructiu a (url). El sistema ha guanyat un premi europeu de medi ambient per la reducció de la petjada de carboni.


Imatge de la pila muntada (del web d'ACCIONA)

dimecres, 26 de novembre del 2014

Les meves "lectures" a la Siberian Federal University for free

El passat mes de setembre de 2014 vaig fer una estada d'un mes a la SibFU Siberian Federal University. La meva host professor va ser la Dra. Elena Federova, especialista en Ciència de Materials. Allà vaig impatir unes classes sobre càlcul plàstic d'estructures i sobre càlcul elàstic de plaques. Mentre feia la classe em van filmar i ara han editat el material. Ho podeu trobar a (url).
La SibFU és una universitat situada a la ciutat de Krasnoyarsk, al bell mig de la Sibèria. Està formada per moltes facultats que es troben repartides per la ciutat, però el campus principal està a les afores. És allà on vaig anar a parar. Krasnoyarsk és una ciutat d'1.5 milions d'habitants, així que poca broma.

FEM Course for biologists and paleontologists

Cabecera del curso Introducción al Análisis Funcional a Través de la Simulación Computacional. Modelado Digital y Análisis de Elementos Finitos Aplicado a Biociencias - 3ª Edición

Els companys del LITEM Jordi Marcé i Josep Fortuny imparteixen aquest curs (url)

divendres, 21 de novembre del 2014

Publicació de la patent per armadures actives d'FRP

El passat 18/11/2014 ens van publicar al BOPI la patent P201230865 que teníem sol·licitada des del 5/6/2012. És una invenció compartida amb el Dr. Francesc Puigvert i propietat 100% UPC fruit de la recerca durant la seva tesi doctoral. Podeu descarregar-la des d'INVENES (url).

dijous, 23 d’octubre del 2014

Thesis defense of Francesc Puigvert

Last 20/10/2014 Francesc Puigvert defended his thesis in a jury composed by: Dr. Lluís Torres (UdG), Dr. Montserrat Sánchez (UPC) and Dr. Dora foti (PoliBa).
His thesis was: "Analysis of circular bond-type anchorages for prestressing composite rods under quasi-static, fatigue and time-dependent loads".
He did a relevant work with a lot of experimental tests. 
His results has been published in:

Static analysis of adhesively bonded anchorages for CFRP tendons
F Puigvert, AD Crocombe, L Gil
Construction and Building Materials 61, 206-215

Stress relaxation analysis of adhesively bonded anchorages for CFRP tendons
F Puigvert, L Gil, C Escrig, E Bernat
Construction and Building Materials 66, 313-322

Fatigue and creep analyses of adhesively bonded anchorages for CFRP tendons
F Puigvert, AD Crocombe, L Gil
International Journal of Adhesion and Adhesives

Congratulations!

diumenge, 21 de setembre del 2014

diumenge, 15 de juny del 2014

Col·lapse d'un pont a Surat

A la ciutat de Surat (Índia) el 10 de juny 2014 va col·lapsar un tram de pont de 35 m de llarg durant la construcció. 12 treballadors van quedar atrapats a la runa i 3 van morir. Per les imatges sembla que el tros de pont ha caigut cap a un costat. Els suports es veuen en bon estat i el tauler i la secció calaix semblen intactes. Tot això indica que el més probable és que hagi fallat la bastida. En algunes fonts s'assenyala que alguns treballadors estaven movent els suports instants abans del col·lapse.

Imatge general del col·lapse de The Indian Express


El tros de pont ha caigut a la dreta de la imatge

Imatges de la bastida abans del col·lapse skyscrapercity.com



Les màquines de perforar

24-tunneling-machines Tan bo com les imatges de l'autor són les contribucions dels comentaris.

Els menja-maquetes

Sempre m'han fascinat les maquetes que fan els arquitectes per donar vida als seus projectes. Amb paper, guix, fulloles o el que faci falta sempre han estat capaços de transmetre el seu disseny amb una prova física. Ara amb les impressores 3D se'ls obre tot un nou món. I no ho dic perquè del dibuix en CAD es pugui passar a una fabricació amb material plàstics. Ho dic perquè alguns s'han animat a fabricar-les amb material comestible. Trobareu detalls dels seus projectes a exarchitects.

diumenge, 25 de maig del 2014

Quequicom i l'arquitectura sostenible

El programa quequicom de tv3 va oferir solucions per a l'arquitectura amb materials que deixen poca petja de carboni: murs de maons de fang, parets de palla i estructures de fusta. Vegeu l'entrada al seu blog (url) amb data 8/5/2014. Em va semblar molt ben explicat.


dimarts, 20 de maig del 2014

El pont inflable de Buildair i el nostre granet de sorra

Presentació del pont a Barcelona
L'empresa Buildair i el CIMNE han desenvolupat un pont inflable desmuntable. El pont està basat en el concepte de bigues undireccionals formades per membranes inflades a no molt alta pressió. El tauler connectat amb les bigues dóna prou rigidesa al sistema per suportar esforços importants. Un èxit tecnològic.

El LITEM va participar en el procés de disseny realitzant uns assajos de prova de càrrega amb un prototip al nostre laboratori de Terrassa. En els assajos es van mesurar desplaçaments, pressió i força actuant. Els resultats van servir als investigadors del CIMNE i de Buildair per ajustar els models numèrics i detectar comportaments anòmals. Així els assajos van permetre validar el concepte i millorar-ne el disseny. Si voleu més detalls ho trobareu al web de CIMNE (url).
Assajos sobre el prototip al LITEM







diumenge, 2 de març del 2014

3D bioprinting: fabricant el nou Frankenstein?

Les impressores 3D ja comencen a formar part de la vida quotidiana. Els productes que poden fabricar només estan limitats per la imaginació del creador i la naturalesa dels materials amb què es fabriquen. Ara per ara, les impressores 3D treballen amb dues gran famílies tecnològiques. Un mètode de fabricació és el procés de Fused Depositon Modeling (FDM) amb termoplàstics com l'ABS (Acrilonitril-Butadiè-Estirè), el PC (Policarbonat) o l'ULTEM (família de les Polièterimides PEI). L'alternativa és la fotopolimerització amb additius que modifiquen les propietats mecàniques i tèrmiques. Aquestes tecnologies representen una democratització del procés de fabricació. Poden portar la fàbrica a casa amb materials plàstics, és a dir "tradicionals".
Afortunadament, hi ha dues investigadores que ja pensen un pas més enllà i estan estenent el concepte amb materials biològics, "no tradicionals", a la indústria. Lynn Rothschild i Diana Gentry

dimarts, 25 de febrer del 2014

Lectura de la tesi de l'Ernest Bernat

L’Ernest Bernat va defensar la seva tesi doctoral amb la seva brillantor habitual (url). Aquí us poso informació sobre el contingut. Més endavant podreu descarregar-la al TDX.

Keywords: Brick masonry walls; Second-order effects; Buckling; Textile Reinforced Mortar; Strengthening; Numerical simulation, Analytical study.

dissabte, 22 de febrer del 2014

Biomaterials per a la construcció

El debat de la sostenibilitat està directament relacionat amb la despesa energètica. Si necessitem molta energia per a extreure, processar i utilitzar els materials de construcció no podrem mantenir la demanda. Els materials de les edificacions antigues tenien una despesa energètica baixa si ho comparem amb els actuals. La pedra extreta de les pedreres amb mètodes lents i poc eficaços, la fusta

dimecres, 19 de febrer del 2014

Quan l'art són els ulls

Avui he descobert l'art d'un gran fotògraf. Mireu els treballs de Pablo Bou. Es nota l'empremta del científic que porta dins. Tot és a la natura, la bellesa i la lletjor, però només els ulls d'un taumaturg poden capturar aquestes imatges i lliurar-nos-les; tal com els grans professors ens fan comprendre el que era incomprensible.

diumenge, 16 de febrer del 2014

A la bi, a la ba, a la BIM ...

...bom ba. Amb aquesta cantarella els seguidors de l'Athletic Club de Bilbao encoratgen el seu equip. No sé per quin estrany atzar hi he pensat quan em proposava escriure alguna cosa sobre el BIM: Building Information Modeling (modelització de la informació per a la construcció).

diumenge, 19 de gener del 2014

Breu resum del mercat de la fibra de carboni

El mercat de la fibra de carboni per a aplicacions estructurals de materials compostos ha estat analitzat en la conferència de la Composites World (9-12 de desembre 2013 a Knoxville). Comercialment hi ha tensió entre els proveïdors de fibra de carboni i els consumidors.

dimecres, 15 de gener del 2014

El pont de Cau Cau i la simetria

Sobre el riu Cau Cau a Valdivia (Xile) han construït un pont llevadís. El pont és basculant d'estructura metàl·lica i volia ser un símbol de la zona, segons la ministra  d'obres públiques de Xile "va a ser la postal de Chile en el extranjero" (url).
Visió de projecte del pont basculant. Font CNNChile.com
Cau Cau sembla un nom galdós per a un pont. Un acudit fàcil si no fos pels costos i els inconvenients per als veïns que no en poden fer ús.

dimarts, 14 de gener del 2014

GUPC no és UPC

GUPC són les sigles de Grupo Unidos Por el Canal. UPC és la Universitat Politècnica de Catalunya. No és el mateix, però tècnics que han estudiat a la UPC ara són a GUPC treballant.  El passat 9 de gener de 2014 a la seu del Col·legi de Camins de Barcelona es va fer una conferència excel·lent sobre les obres del nou Canal de Panamà a càrrec de l'enginyer de camins Sergi Ametller (responsable de les comportes).