dilluns, 31 d’octubre del 2022

Taller de ganiveteria amb forja

Recentment he pogut participar en un taller de forja de ganivets. Ha estat un curs de cap de setmana impartit per www.cuchillosdeforja.com. El professor ha sigut l'Efrén Cofiné, un docent extraordinari.

Data: 15-16 octubre 2022

Presento un resum de l'activitat

Objectiu: Confeccionar un ganivet d’acord amb sis models possibles

Model 1. Saex. Ganivet viking. Representat pel personatge de Leif Erikson.

Model 2. Hunter. Ganivet de caça. Representat pel personatge de Jedediah Smith.

Model 3. Puukkoo. Ganivet dels samis. Representat pel personatge Samuel Johannessen Balto


Model 4. Nessmuk. Ganivet popularitzat per George W. Sears

Model 5. Deweese. Ganivet representat pel personatge Dall Deweese.

Model 6. Kephart. Ganivet popularitzat per Horace Kephart.


DIA 1

TREBALL DE FORJA

Es parteix d’un tros d’acer F-143 (AISI 6150) usat per a ballestes de suspensió i molles. Dimensions 200 x 30 x 5 mm

Tros d'acer que es convertirà en el ganivet

1a Operació. Fer un tall

Segons el model, el tall té una orientació diferent. En tots els casos es farà abans de començar el treball de forja modelant la peça, excepte en el cas del saex que es farà el tall després d'obtenir el pla del fil.

Direcció dels talls

Per fer l’operació del tall cal escalfar l’acer dins un forn i utilitzar una eina de tall (cisell) colpejant amb el martell. Es crea una clivella que es va aprofundint fins que es pugui separar. No es recomana que el tros sigui seccionat directament pel cisell sinó que quedi una unió molt fina i trencar-ho d’un cop sec quan hagi perdut una mica de temperatura (el trencament serà dúctil i fàcil).

Forn

Forn amb les mostres

Imatge dels cisells

Operació de tall


2a Operació. Conformar la fulla

Cal escalfar la peça de metall fins assolir un color ataronjat. Aleshores es pot treballar a cops de martell per aconseguir la forma de la fulla que interessa. Es subjecta amb una mà amb les pinces i es colpeja amb l’altra mà. La mà que conforma no és la del martell, sinó la que subjecta la peça que es pot anar movent sobre l’enclusa com es necessiti. L’objectiu és fer més prima la part de tall de la fulla respecte del llom. Es colpeja només sobre un dels costats (a menys que la fulla hagi de ser de doble tall). Cal treballar de mig llom cap el fil estirant el material, donant cops seguits en la direcció desitjada. Es treballa només de mitja peça en endavant, la resta s’usarà per fer el mànec del ganivet. També és el moment de fer dactileres o doblegar mànecs segons el model de ganivet.

Treball de conformació
 

Cal anar tornat a escalfar la peça perquè quan perd color ja no és treballable i els cops poder trencar el material de forma fràgil. Si la superfície del material conté escòries (degut a sobreescalfament) cal raspallar la peça amb un raspall de pues per eliminar-les abans de colpejar amb el martell, sinó les clavarem dins el material i l’afeblirem.

Eines de conformació



Resultat final de la conformació




3a Operació. Aplanament

Les peces es tornen a introduir en calent fins assolir el color ataronjat. Ara l’objectiu és aplanar el ganivet, tant el llom com la fulla. La conformació ha produït una superfície irregular, sobretot, a la fulla i cal convertir-la en un pla. Una de les cares es treballarà per aconseguir un pla paral·lel al llom i a l’enclusa (la part no afilada) i l’altre s’aplanarà de forma inclinada per aconseguir la part del fil.

Eines per a l'aplanat



Treball de forja acabat


DISSENY I DESBAST

A continuació es calca la forma obtinguda i es fa un disseny de com es vol que sigui el ganivet. Posteriorment, es podrà modificar lleugerament la forma (arrodoniments, etc) amb una cinta de desbast. Per tant, ara cal definir la forma final que tindrà i les mides de les galteres del mànec. Tot sobre paper.

El treball de forja i el disseny del ganivet

Cal polir el ganivet per eliminar la capa superficial. Es pot deixar parcialment, si es vol, com a motiu decoratiu en part de la fulla. Per fer-ho cal una radial amb un disc de desbast per acer. Eliminem obligatòriament la part del mànec i part de la fulla.

Diferents discos de polir



Ganivet fixat al banc de treball per polir la fulla

Polit parcial de la fulla i del mànec

Per modificar la forma i arrodonir més la geometria es pot utilitzar una cinta de desbast.


Per definir el pla del fil del ganivet cal una eina que inclini el ganivet i permeti crear un pla perfecte sobre l'aplanat que havíem fet de forja.


Finalment, per estovar el material i reduir les tensions que hem creat es fa una recuita curta d'una hora. Es deixa dins el forn apagat. Es treuen els ganivets i es fan els dos forats que fixaran el mànec. Es fa amb un trepant de diàmetre 4 mm. Cal vigilar que no quedin molt a la vora del que serà el mànec per a que la fusta es pugui fixar bé.

Ganivets foradats, polits i amb el pla del fil

TRACTAMENTS TÈRMICS

1a Operació. Recuita (recuit)

La recuita es fa una temperatura entre 720 i 900 graus entre 4 i 12 h (per sobre el punt Curie - 720 graus). L’objectiu de la recuita és alliberar les tensions que s’han produït durant la conformació. Es posen les peces dins el forn i s'encén el gas. Quan les peces ja tenen la temperatura desitjada (color taronja fluix) s’apaga el gas i s’omple el forn amb carbó vegetal. El carbó s’anirà consumint durant la nit i mantindrà la temperatura adequada. Deixar els ganivets a dins tota la nit, tapant amb maons refractaris els forats.

Per fer la recuita cal afegir carbó al forn i que mantingui la temperatura

El diagrama Fe-C per al tipus d'acer que s'utilitza és el següent 
Diagrama Fe-C. F-143 està al 0,5% C. (Wikipedia)


DIA 2

2a Operació. Normalitzat


La recuita de 12 hores ha hagut de crear un gra de mida gran. Amb aquesta estructura i les seves tensions internes no pot trempar directament perquè el material podria trencar durant el xoc tèrmic. Es fan tres cicles d’introduir les peces dins els forn lleugerament per sobre dels 720 graus Punt Curie (taronja fosc) i treure-les uns minuts per deixar-les refredar (color negre). L’objectiu es seguir aconseguint un material sense tensions internes i amb distribució uniforme del carboni.

Cal treure tres cops la peça de dins el forn

Cal deixar refredar la peça durant els tres cicles uns pocs minuts

3a Operació. Tremp

El tremp vol endurir la peça per evitar trencaments fràgils. Es posa dins el forn a 820-850 graus i es submergeix en una bassa d’oli (vegetal- fregits o mineral-de cotxe)

Sabrem que la temperatura és correcta pel color vermellós i perquè haurà perdut la imantació, punt Curie. Per evitar sobreescalfament posarem els ganivets dins un perfil d’acer que farà de caixa i evitarà l’exposició directa al foc. Altrament hi hauria part que podria tenir un excés de temperatura i malmetre el ganivet. Per evitar la descarbonització de l’acer, es posa carbó vegetal al fons del forn. El tremp és una operació molt delicada. Cal introduir el ganivet vermellós inclinat de manera que només la part del tall es refreda inicialment. Quan ha perdut tot el color vermell, es submergeix la totalitat del ganivet fins que deixen de sortir bombolles en l’oli. 

Tots els ganivets dins un perfil que els aïlla de la flama directa

Les basses d'oli per refredar el ganivet



4a Operació. Reveniment

Finalment, per reduir les tensions provocades pel tremp i aconseguir un acer amb més tenacitat es posa el ganivet dins un forn elèctric a 210-220 graus durant 1-1,15 hores. Es pot comprovar l'efectivitat del tremp perquè amb una llima no es pot mossegar el fil del ganivet.



FABRICACIÓ DEL MÀNEC I ACABATS

Es copia el model que hem dissenyat sobre la fusta del mànec i es desbasta en la cinta de paper de vidre amb la forma geomètrica desitjada. Cal que la cara que anirà sobre el mànec sigui un pla perfecte; per tant, també cal polir-la. Si és necessari es rebaixa l'altra cara fins aconseguir el gruix desitjat (3-4 mm). Després es fa un bisell sobre el mànec amb una profunditat de 0,5 mm (cantell) i una amplada (cara vista) de 0,8 mm.

Traspassant el model a la fusta



Mànec bisellat i peça sortida del forn

El ganivet sortit del forn es poleix definitivament amb la radial usant diferents capçals (de grata o raspall i de disc de làmina segmentada). Un cop estigui polit es protegeix la zona de tall amb cinta de carrosser d'emmascarar perquè no resulti malmesa a les properes operacions.





Es forada el mànec de fusta amb un trepant de diàmetre 4 mm. Primer es fa una galta amb el ganivet d'acer i després, galta amb galta. Es prova el passador d'acer inoxidable (cargol roscat de 4 mm) que ha de poder entrar sense dificultat. Si fos necessari es poden encintar les galtes i el ganivet i passar tot el conjunt al trepant rectificant la tolerància. Finalment, sobre cada forat es fa un avellanat de 5mm i una profunditat de 2 mm, aprox.





Totes les parts ja estan preparades

Posteriorment, per ensamblar les parts i fixar-les s'usa epoxi bicomponent. S'enganxen les galtes, es passen els passadors i es cargolen els cargols de llautó. S'apreta el conjunt de manera que els cargols de llautó estampeixen contra l'espiga d'acer. 

Els diferents ganivets mentre cura l'epoxi

Finalment, quan l'epoxi ha endurit (1 hora) cal tallar els cargols, polir-los fins que quedi pla i rectificar el mànec eliminant els excessos de fusta i l'epoxi. També es pot aprofitar per modificar lleugerament la forma geomètrica, inclosa la part metàl·lica.





Ja només queda el darrer pas que és afilar el ganivet i obtenim el resultat final

Ganivets llestos

48 hores molt intenses treballant al costa d'una gent molt maca. Gràcies Efrén per l'experiència

Lluís, René, Elena, Efrén, Kiko i Belén


Tots els vídeos han estat comprimits al web clideo.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada